Een betonnen afsluiting is helemaal terug van weggeweest. Vooral het weinige onderhoud en de strakke industriële look spreekt veel mensen aan.
Bovendien kunnen betonplaten perfect gecombineerd worden met een draadafsluiting of een houten schutting, een ideaal alternatief voor wie niet te vinden is voor een egale grijze look.
In dit artikel ontdek je welke mogelijkheden je hebt met betonnen afsluitingen, hoe ze worden opgebouwd, en hoeveel ze kosten.
In vergelijking met andere tuinafsluitingen heeft een betonnen afsluiting heel wat voordelen. Dit zijn er maar enkele.
+ Van alle soorten tuinafsluiting is de betonnen afsluiting zeker één van de stevigste. Een betonnen afsluiting is perfect bestand tegen regen en wind.
+ Een betonnen afsluiting heeft dankzij z’n robuuste eigenschappen een zeer lange levensduur. Dit type afsluiting kan makkelijk 50 jaar mee zonder noemenswaardig veel onderhoud.
+ Wie graag een afsluiting heeft met zo weinig mogelijk onderhoud, die maakt met dit type afsluiting een goede keuze. Af en toe eens afspuiten met een hogedrukreiniger is voldoende om je afsluiting er proper te laten uitzien. Bovendien hebben betonnen tuinafsluitingen helemaal geen last van onkruid, insecten of vocht.
+ Ook privacy is een groot voordeel van betonafsluitingen. Ze hebben helemaal geen doorkijk, wat ideaal is voor mensen die gesteld zijn op hun privacy.
+ De looks van betonnen afsluitingen kunnen we zowel een voordeel als een nadeel beschouwen. Er zijn zeker tuinafsluitingen met een warmere uitstraling, maar sommige mensen houden wel van die strakke industriële look.
Iedereen kent de traditionele betonnen afsluitingen, die een combinatie zijn van betonnen palen en horizontale betonplaten. Maar er zijn zeker nog andere varianten mogelijk, die je betonnen afsluiting een iets warmere uitstraling kunnen geven.
Dit is ongetwijfeld de meest bekende betonnen afsluiting. Horizontale betonplaten worden in betonnen palen geschoven, en vormen zo een bijzonder robuust geheel.
Dit type afsluiting was zeer populair in de jaren 60 tot 80, maar is daarna in onbruik geraakt omwille van het saaie en industriële imago. De laatste jaren is de traditionele betonnen afsluiting echter terug van weggeweest, omwille van het onderhoudsvriendelijke karakter en de strakke industriële looks. Dit type afsluiting leent zich uitstekend als afsluiting bij tuinen met een strak ontwerp.
Betonplaten kunnen gecombineerd worden met andere types afsluitingen. Zo zie je vaak dat een traditionele draadafsluiting onderaan voorzien is van een betonplaat.
Dit biedt namelijk verschillende voordelen. Een draadafsluiting is niet meteen de stevigste afsluiting op de markt. Door onderaan een betonplaat aan te brengen, wordt de draad toch beschermd tegen bv. grasmaaiers.
De betonplaat onderaan kan ook verhinderen dat kleine dieren onder de draadafsluiting door kruipen. Denk bijvoorbeeld maar aan mollen. Ook kan een betonplaat een kippenren beschermen tegen vossen die onder de draad door willen kruipen.
Een draadafsluiting met betonplaat onderaan biedt minder privacy dan een volledig betonnen afsluiting, maar hier kan je een mouw aan passen. De draadafsluiting kan je namelijk makkelijk laten begroeien met klimplanten, of je kan lamellen aanbrengen in de draadafsluiting.
Interesse in het plaatsen van een draadafsluiting? Ontdek de mogelijkheden!
Ook een houten afsluiting kan perfect gecombineerd worden met betonplaten. Ook hier wordt de betonplaat onderaan de schutting geplaatst voor extra stevigheid. Tussen de houten panelen staan betonnen palen die het geheel extra stevig maken.
Naast de stevigheid biedt de betonplaat onderaan ook het voordeel dat het hout niet in contact komt met de grond. Dit voorkomt dat het hout snel gaat rotten als gevolg van een vochtige aardbodem.
Dit type afsluiting wordt vaak verkozen boven een traditionele betonplaten afsluiting omwille van de natuurlijke en warmere uitstraling. Ook het lichtere gewicht en de vele designmogelijkheden zijn een troef ten opzichte van de afsluiting met betonplaten.
Een ander voordeel van het combineren van hout met betonplaten is de flexibiliteit in ontwerp. Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten en afwerkingen om een unieke uitstraling te creëren die past bij de stijl van je huis en tuin. Bovendien kunnen betonplaten worden geverfd of gebeitst in verschillende kleuren om een harmonieuze look te bereiken.
Betonplaten zijn ook een uitstekende keuze voor het creëren van verhoogde bloembedden of plantenbakken in je tuin. Ze bieden een stevige en duurzame basis die bestand is tegen de druk van aarde en planten, en kunnen helpen om je tuin georganiseerd en netjes te houden.
Het grijze en monotone karakter van traditionele betonplaten schrikt veel mensen af. Maar betonplaten zijn tegenwoordig ook met alternatieve design te verkrijgen. Zo kan je kiezen voor betonplaten met een motief van houten panelen of bakstenen. Op die manier combineer je de robuustheid van betonplaten met het warmere karakter van hout of baksteen.
Design betonplaten bieden ook de mogelijkheid om je tuin een persoonlijke touch te geven. Je kunt kiezen uit een breed scala aan patronen en texturen, van moderne geometrische ontwerpen tot meer traditionele steen- of houtmotieven. Dit maakt het mogelijk om een unieke en stijlvolle afsluiting te creëren die je tuin onderscheidt van de rest.
Bovendien kunnen design betonplaten worden gebruikt om interessante visuele effecten te creëren in je tuin. Door verschillende patronen en kleuren te combineren, kun je een dynamische en aantrekkelijke buitenruimte ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.
Een afsluiting met betonplaten zit redelijk eenvoudig in elkaar. Het is een geheel van betonnen paalhouders en betonplaten die in de palen worden geschoven langs bovenaf.
De paalhouders worden door middel van een fundering in de grond verankerd. Dit is nodig om de afsluiting de nodige stevigheid te bieden, en het gewicht van de betonplaten te kunnen dragen.
De afstand tussen de palen kan variëren op basis van de afmetingen van de betonplaten en de opvulling die wordt gekozen. De meest voorkomende afstand tussen twee palen is echter 180cm.
Bij het plaatsen van een betonnen afsluiting is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fundering goed is voorbereid. Dit betekent dat de grond moet worden geëgaliseerd en dat er voldoende drainage moet zijn om waterophoping te voorkomen. Een goede fundering zorgt ervoor dat je afsluiting stabiel en duurzaam is, zelfs in slechte weersomstandigheden.
Het is ook belangrijk om de betonplaten correct te installeren om scheuren of beschadigingen te voorkomen. Zorg ervoor dat de platen gelijkmatig worden geplaatst en dat er voldoende ruimte is voor uitzetting en krimp als gevolg van temperatuurveranderingen. Dit helpt om de levensduur van je afsluiting te verlengen en ervoor te zorgen dat deze er jarenlang goed uitziet.
Eén van de grote voordelen van een betonnen afsluiting is dat het zeer weinig onderhoud vergt. Dit type afsluiting kan makkelijk 50 jaar meegaan zonder enige vorm van onderhoud.
Als gevolg van weersinvloeden kan een betonnen afsluiting wel verontreinigd raken, waardoor het nodig is om af en toe eens af te spuiten met een hogedrukreiniger. Maar dit is ruim voldoende om je afsluiting er weer als nieuw te laten uitzien.
Om je betonnen afsluiting in topconditie te houden, kun je overwegen om een beschermende sealer aan te brengen. Dit helpt om vuil en vocht af te weren, waardoor de platen er langer schoon en fris uitzien. Bovendien kan een sealer helpen om de kleur en textuur van de platen te behouden, waardoor ze hun esthetische aantrekkingskracht behouden.
Als je in een gebied woont met veel luchtvervuiling of zout in de lucht, zoals in de buurt van de kust, is het belangrijk om je betonnen afsluiting regelmatig te controleren op tekenen van corrosie of schade. Door eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken, kun je de levensduur van je afsluiting verlengen en ervoor zorgen dat deze er jarenlang goed uitziet.
Voor het plaatsen van een betonnen afsluiting met een hoogte van 180cm begint de prijs vanaf 50 euro per lopende meter.
De prijs voor een afsluiting met betonplaten hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de lengte en de hoogte van de afsluiting uiteraard een grote rol. Een betonnen afsluiting heeft meestal een standaardhoogte van 180cm, maar er kan ook gekozen worden voor andere hoogtes. Zo zijn betonnen schutting van 200cm ook vrij courant.
Voor het plaatsen van een betonnen afsluiting met een standaardhoogte van 180cm begint de prijs per lopende meter vanaf 50 euro. De prijs kan echter variëren al naargelang de fundering die gegoten wordt en de dikte van de betonplaten die gebruikt worden.
Voor een gedetailleerde prijs op maat kan je best offertes aanvragen bij verschillende plaatsers, en hun prijzen vergelijken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor het plaatsen van je betonnen afsluiting.
Naast de basisprijs voor de betonplaten zelf, moet je ook rekening houden met eventuele extra kosten voor installatie en afwerking. Dit kan onder meer het huren van apparatuur, het inhuren van een professionele installateur en het aanbrengen van extra decoratieve elementen omvatten. Door deze kosten in je budget op te nemen, kun je een realistischer beeld krijgen van de totale kosten van je project.
Als je op zoek bent naar manieren om de kosten van je betonnen afsluiting te verlagen, overweeg dan om zelf de installatie uit te voeren. Met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kun je een professionele uitstraling bereiken zonder de kosten van een installateur. Zorg er wel voor dat je de nodige voorbereidingen treft en de installatie-instructies zorgvuldig volgt om een succesvolle installatie te garanderen.
Vul onderstaand offerteformulier in, en ontvang snel meerdere offertes van specialisten in jouw buurt. Vergelijk hun offertes en bespaar zo tot 35%.
Geen goede offerte ontvangen, of wens je toch nog verder te kijken? Dat kan! Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.