×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een poort

Ben je op zoek naar een gedetailleerde prijsofferte voor het laten plaatsen van een tuinpoort? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken.

Vergelijk de offertes goed, want je kan er soms flink mee besparen. Mocht je toch geen goede offerte ontvangen hebben, dan hoef je zeker niet te wanhopen. Alle offertes die je opgestuurd krijgt, zijn 100% gratis en volledig vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

afsluiting-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe kies je een tuinpoort die past bij je tuin? Enkele tips!

Met een tuinpoort kan je je eigendom netjes afsluiten van de buitenwereld. Niet alleen is dit goed voor je privacy, maar ook voor de veiligheid. Het blokkeert ongewenste bezoekers die je eigendom willen betreden.

Anderzijds is een tuinpoort ook handig om kinderen en huisdieren te beletten de straat op te rennen.

Maar tuinpoorten hebben naast een functionele invulling ook een esthetische waarde. Welke soorten tuinpoorten zijn er? En welke stijl sluit het best aan bij je woning?

Bij het kiezen van een tuinpoort is het belangrijk om niet alleen naar de praktische aspecten te kijken, maar ook naar de esthetische waarde die het toevoegt aan je woning. Een goed gekozen tuinpoort kan de uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren en een gevoel van welkom creëren voor bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van decoratieve elementen zoals smeedijzeren details of houten accenten die de stijl van je huis complementeren.

Daarnaast kan een tuinpoort ook dienen als een belangrijk onderdeel van je landschapsontwerp. Door de juiste materialen en kleuren te kiezen, kan je een harmonieuze overgang creëren tussen je huis en de tuin, waardoor een samenhangend geheel ontstaat dat zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Soorten tuinpoorten

Er zijn verschillende tuinpoorten te verkrijgen op de markt. Je kan ze onderverdelen op basis van de manier waarop je ze bedient.

looppoort © Shutterstock - Een looppoort uit composiet

Looppoort

Een looppoort is het kleinste type tuinpoort. Het is eigenlijk niet meer dan een deurtje dat wordt ingepast in een grotere tuinafsluiting, en die je toelaat om van de ene kant van de afsluiting naar de andere te gaan.

Een looppoortje heeft maar een beperkte breedte, en biedt enkel toegang aan voetgangers of fietsers. Je kan er dus niet met de auto door.

Omwille van hun beperkte breedte vind je ze vaak aan de zijkant van een woning, om van de voorkant naar de achterkant te gaan zonder door het huis te moeten. Maar ze kunnen uiteraard ook als toegangspoort voor het hele domein dienen.

Looppoorten zijn ideaal voor tuinen waar ruimte beperkt is, omdat ze weinig plaats innemen. Ze kunnen ook worden uitgerust met extra beveiligingsfuncties zoals sloten of alarmsystemen om de veiligheid te verhogen. Bovendien zijn ze vaak eenvoudiger en goedkoper te installeren dan grotere poorten, wat ze een populaire keuze maakt voor veel huiseigenaren.

draaipoort © Shutterstock - Een moderne draaipoort uit metaal

Draaipoort

Een draaipoort is doorgaans iets breder, en kan worden geopend door één of twee delen naar binnen of naar buiten te draaien. De draaipoort is één van de meest bekende types van tuinpoorten.

Omdat ze naar binnen of naar buiten gedraaid worden, heb je ook voldoende plaats nodig om de poort te kunnen openen. Je kan bv. je auto dus niet vlak achter de poort plaatsen.

Draaipoorten zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende stijlen en materialen, van klassiek hout tot modern metaal. Ze kunnen ook worden uitgerust met automatische openers voor extra gemak, vooral in situaties waar de poort vaak wordt gebruikt. Dit type poort biedt een uitstekende balans tussen functionaliteit en esthetiek, waardoor het een populaire keuze is voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

schuifpoort © Shutterstock - Een automatische schuifpoort in combinatie met een looppoort

Schuifpoort

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een schuifpoort. In tegenstelling tot een draaipoort zal deze poort openen door ze opzij te schuiven.

Het voordeel van dit type poort is dat je niet veel ruimte nodig hebt aan de voorkant of de achterkant om te poort te kunnen openen. Wel heb je veel ruimte nodig aan de zijkant, aangezien daar de poort naartoe geschoven wordt om ze te kunnen openen.

Meestal bestaat een schuifpoort uit slechts één deel, maar ze zijn ook beschikbaar in twee delen.

Schuifpoorten zijn bijzonder geschikt voor opritten en ingangen waar ruimte beperkt is. Ze kunnen worden uitgerust met geavanceerde technologieën zoals sensoren en afstandsbedieningen voor een naadloze bediening. Bovendien bieden schuifpoorten een hoge mate van veiligheid en zijn ze vaak robuuster dan andere typen poorten, wat ze ideaal maakt voor gebieden met veel verkeer of waar extra beveiliging gewenst is.

Mogelijke materialen

Ook qua materialen heb je best wel wat keuze op vlak van tuinpoorten. Je kan tuinpoorten vinden in vele soorten materialen, zoals bv. PVC, maar de meest gangbare materialen zijn ongetwijfeld metaal en hout.

Welk materiaal je best kiest, hangt voornamelijk af van de stijl die je wil hanteren. Kies bij voorkeur een stijl die past bij de rest van je woning.

Ook zal de keuze van materiaal afhangen van de voordelen die elk materiaal met zich meebrengt. Hieronder overlopen we de voordelen van elk materiaal.

Naast de traditionele materialen zoals hout en metaal, zijn er ook innovatieve materialen beschikbaar zoals composiet en glas. Composiet biedt de uitstraling van hout met de duurzaamheid van kunststof, terwijl glas een moderne en minimalistische uitstraling kan geven aan je tuinpoort. Deze materialen kunnen ook worden gecombineerd om unieke en gepersonaliseerde ontwerpen te creëren die perfect passen bij de stijl van je huis en tuin.

Metalen tuinpoorten

+ Metalen tuinpoorten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Je kan ze bijvoorbeeld galvaniseren of poederlakken. Dankzij deze behandelingen kunnen de tuinpoorten extra duurzaam gemaakt worden. Metalen tuinpoorten gaan gemiddeld 2 tot 3 keer langer mee dan houten tuinpoorten.

+ Metalen tuinpoorten zijn heel licht, maar tegelijk toch heel stevig. Bovendien is het een flexibel materiaal. Zo kan je metaal makkelijk vervormen tot sierlijke vormen.

+ Metalen tuinpoort zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Bovendien zijn de metalen poorten zeer kleurvast.

+ Metalen tuinpoorten zijn tot slot ook zeer onderhoudsvriendelijk.

Metalen tuinpoorten kunnen ook worden uitgerust met geavanceerde beveiligingsfuncties zoals elektronische sloten en camera's, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor huiseigenaren die extra veiligheid wensen. Bovendien kunnen ze worden aangepast met decoratieve elementen zoals smeedijzeren details of laser-gesneden patronen om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren.

Houten tuinpoorten

Naast metalen tuinpoorten kan je ook kiezen voor houten tuinpoorten. Kies dit type tuinpoorten indien je op zoek bent naar warme, authentieke of charmante tuinpoorten. Hout is ook de perfecte keuze indien je op zoek bent naar een ecologisch, milieuvriendelijk en makkelijk te bewerken materiaal.

In vergelijking met metaal heeft hout als nadelen dat het vrij zwaar is, en dat het ook iets meer onderhoud vergt.

Bij de houten poorten kan je kiezen uit verschillende houtsoorten. Grofweg heb je de keuze uit Europees hout of tropisch hardhout. Elk van deze houtsoorten heeft zo z’n eigen voordelen.

Houten tuinpoorten kunnen ook worden behandeld met speciale coatings of beitsen om hun levensduur te verlengen en hun natuurlijke schoonheid te behouden. Ze kunnen worden aangepast met decoratieve elementen zoals houtsnijwerk of metalen accenten om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren. Bovendien kunnen houten poorten worden gecombineerd met andere materialen zoals glas of metaal voor een moderne en eigentijdse look.

Hardhout

+ Hardhout is een heel stevige en duurzame houtsoort. Het kan heel goed tegen vocht en insecten, en hoeft op voorhand dus niet behandeld te worden.

+ Omwille van de goede eigenschappen hebben tuinpoorten in hardhout een levensduur van minstens 25 jaar. De exacte levensduur hangt af van het type hardhout dat gebruikt wordt.

+ Net als andere houtsoorten zal ook hardhout een natuurlijk vergrijzingsproces ondergaan. Indien je dit niet wenst, dan kan je het hout nog steeds behandelen om het z’n originele kleur te laten behouden.

Hardhouten poorten kunnen ook worden aangepast met decoratieve elementen zoals houtsnijwerk of metalen accenten om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren. Bovendien kunnen ze worden gecombineerd met andere materialen zoals glas of metaal voor een moderne en eigentijdse look.

Europees hout

+ In tegenstelling tot hardhout is Europees hout iets minder duurzaam, maar daardoor ook een pak goedkoper.

+ In vergelijking met hardhout heeft Europees hout een lagere levensduur. Maar toch mag je nog rekenen op een levensduur van zo’n 10 à 15 jaar.

+ Europees hout is van nature niet bestand tegen insecten, vocht of houtrot. Maar door het te behandelen met een impregneermiddel kan je het hout toch verduurzamen en bestand maken tegen houtrot, vocht, schimmel of insecten.

Europees hout kan ook worden behandeld met speciale coatings of beitsen om hun levensduur te verlengen en hun natuurlijke schoonheid te behouden. Ze kunnen worden aangepast met decoratieve elementen zoals houtsnijwerk of metalen accenten om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren. Bovendien kunnen houten poorten worden gecombineerd met andere materialen zoals glas of metaal voor een moderne en eigentijdse look.

tuinpoort © Shutterstock - Een moderne tuinpoort uit metaal

Tuinpoort afwerken

Naast het materiaal is het verstandig om ook nog stil te staan bij een aantal andere zaken, zoals vormgeving en kleur.

Vormgeving

Qua vormgeving heb je veel meer keuze dan enkel maar een strakke en rechtlijnige poort. Je kan immers ook kiezen voor sierlijke vormen, zeker bij de metalen poorten.

Ook bij de opvulling van je poort heb je een aantal keuzemogelijkheden. Ga je voor een volledig dichte poort die je voldoende privacy biedt? Of kies je eerder voor lattenwerk, waar je toch nog kan doorkijken?

De vormgeving van je tuinpoort kan ook worden aangepast aan de architecturale stijl van je huis. Bijvoorbeeld, een moderne woning kan profiteren van een minimalistische poort met strakke lijnen en een neutrale kleur, terwijl een traditionele woning kan worden aangevuld met een poort met decoratieve elementen en warme houttinten. Door de juiste vormgeving te kiezen, kan je een harmonieuze en samenhangende uitstraling creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Kleur

De kleur van je poort is uiteraard ook een belangrijke beslissingsfactor. De kleur die je kan kiezen hangt voor een deel af van het materiaal dat je kiest voor je poort. Kies je voor een houten tuinpoort, dan is de keuze qua kleur veel beperkter dan wanneer je kiest voor PVC of metaal. Maar je hebt wel nog de mogelijkheid om voor een andere kleur te kiezen, bijvoorbeeld door het hout te beitsen of te oliën.

Kies je voor een tuinpoort in PVC, dan heb je standaard de keuze uit vele kleuren. Bovendien kan je vaak voor een meerprijs een RAL-kleur op maat kiezen.

Bij metalen tuinpoorten kan je kleuren veranderen door de poort te behandelen met een speciale coating. Ook hier kan je op die manier kiezen uit een brede waaier aan standaard kleuren. Wil je een kleur op maat, dan is dit ook vaak mogelijk, maar wel tegen een extra kostprijs.

De kleur van je tuinpoort kan ook worden afgestemd op de kleuren van je huis en tuin om een samenhangend en harmonieus geheel te creëren. Bijvoorbeeld, een poort in een neutrale kleur zoals wit of grijs kan een moderne en minimalistische uitstraling geven, terwijl een poort in een warme houttint een traditionele en gezellige sfeer kan creëren. Door de juiste kleur te kiezen, kan je de uitstraling van je huis en tuin verbeteren en een gevoel van eenheid en samenhang creëren.

Maatwerk

Wil je nog een stap verder gaan? Dan is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om je tuinpoort helemaal op maat te laten maken. Op die manier is het zelfs mogelijk om je tuinpoort zelf te ontwerpen, en zo een unieke tuinpoort te laten plaatsen.

Maatwerk biedt de mogelijkheid om een tuinpoort te creëren die perfect aansluit bij je persoonlijke stijl en de architectuur van je huis. Of je nu kiest voor een klassieke houten poort met decoratieve elementen of een moderne metalen poort met strakke lijnen, maatwerk biedt de flexibiliteit om een poort te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Bovendien kan maatwerk ook extra beveiligingsfuncties en technologieën omvatten, zoals elektronische sloten en sensoren, om de veiligheid en het gemak te verhogen.

Tuinpoort automatiseren

Tot slot moet je ook nog even stilstaan bij de bediening van je tuinpoort. Uiteraard kan je je tuinpoort manueel bedienen, maar met een beetje extra budget is het mogelijk om je tuinpoort te automatiseren. Dit kan handig zijn wanneer je tuinpoort vrij groot en zwaar is, waardoor die moeilijk manueel te bedienen is.

Een automatische poort is in tegenstelling tot een gewone tuinpoort voorzien van een poortmotor, en kan bediend worden via een schakelaar, een afstandsbediening, een codeslot of via je smartphone.

Voor een automatische poort moet je uiteraard rekenen op een meerprijs ten opzichte van een poort zonder motor. Hou rekening met een meerprijs van zo’n 500 à 600€.

Automatisering biedt niet alleen extra gemak, maar kan ook de veiligheid van je huis verbeteren. Met geavanceerde technologieën zoals sensoren en camera's kan je je tuinpoort op afstand bedienen en controleren, waardoor je meer controle hebt over wie toegang heeft tot je eigendom. Bovendien kan automatisering ook de levensduur van je poort verlengen door slijtage te verminderen die kan optreden bij handmatige bediening.

Wat is de prijs voor een tuinpoort?

De prijs voor een tuinpoort hangt voornamelijk af van het type poort dat je kiest, en de materiaalkeuze. Ook moet je uiteraard rekening houden met de grootte van de poort en met de plaatsingskosten.

In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen voor de meest voorkomende tuinpoorten.

UitvoeringMetalen tuinpoortHouten tuinpoortPlaatsingskosten
Looppoort100 €20 € - 100 €50 € - 150 €
Draaipoort500 € - 1.000 €300 € - 3.000 €150 € - 200 €
Schuifpoort1.000 € - 2.000 €2.000 € - 5.000 €800 € - 1.200 €

Naast de initiële kosten is het ook belangrijk om rekening te houden met de onderhoudskosten en de levensduur van de verschillende materialen. Een goedkopere poort kan op de lange termijn duurder uitvallen als er regelmatig onderhoud of vervanging nodig is. Het is dus verstandig om een totaalbeeld van de kosten te krijgen voordat je een beslissing neemt.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een poort

Ben je op zoek naar een gedetailleerde prijsofferte voor het laten plaatsen van een tuinpoort? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken.

Vergelijk de offertes goed, want je kan er soms flink mee besparen. Mocht je toch geen goede offerte ontvangen hebben, dan hoef je zeker niet te wanhopen. Alle offertes die je opgestuurd krijgt, zijn 100% gratis en volledig vrijblijvend.


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Tuinafsluitingen: het complete overzicht
Houten tuinafsluiting plaatsen
Offertes voor tuinafsluitingen