Ben jij ook één van de gelukkigen die in het bezit is van een tuin? Dan wil je uiteraard graag dat die tuin jouw eigen plekje natuur blijft. Met een tuinafscheiding rondom je tuin voorkom je dat je tuin het terrein wordt van pottenkijkers. Ook kan een tuinafscheiding ervoor zorgen dat dieren of kinderen niet weglopen.
Wie op zoek is naar een geschikte tuinafscheiding, die heeft tegenwoordig heel veel keuzemogelijkheden. Welke tuinafscheiding je moet kiezen, hangt voornamelijk af van je persoonlijke wensen. Daarom is het belangrijk om jezelf vooraf af te vragen wat je juist zoekt in een tuinafscheiding.
In dit artikel overlopen we welke factoren een rol spelen bij je keuze, en uit welke soorten tuinafscheiding je kan kiezen.
Naast de praktische voordelen van een tuinafscheiding, zoals privacy en veiligheid, speelt ook de esthetiek een belangrijke rol. Een goed gekozen tuinafscheiding kan de uitstraling van je tuin aanzienlijk verbeteren en een gevoel van harmonie en rust creëren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van natuurlijke materialen die naadloos aansluiten bij de omgeving.
Daarnaast kan een tuinafscheiding ook dienen als windscherm, waardoor je tuin een aangenamere plek wordt om te vertoeven, zelfs op winderige dagen. Het kan ook helpen om geluidsoverlast te verminderen, wat vooral handig is als je in een drukke buurt woont.
De keuze voor een bepaald type tuinafscheiding wordt doorgaans gemaakt op basis van verschillende factoren. Hierbij moet je stilstaan wanneer je op zoek gaat naar een tuinafscheiding.
Eerst en vooral moet je je afvragen of je veel tijd en energie wil steken in het onderhouden van je tuinafscheiding. Bij sommige types heb je helemaal geen onderhoud, andere soorten afsluiting hebben dan weer regelmatig onderhoud nodig. Denk maar aan een haag die af en toe eens gesnoeid moet worden.
Lijst dus alle mogelijke tuinafscheidingen op, en zet erbij of ze veel of weinig onderhoud nodig hebben. Op basis van je persoonlijke voorkeur vallen er dus al meteen enkele soorten af.
Tuinafscheidingen die regelmatig onderhoud nodig hebben, zijn haagplanten en sommige soorten houten afsluitingen. Tuinafscheidingen die weinig tot geen onderhoud nodig hebben, zijn composiet tuinschermen, betonnen afsluitingen en steenkorven.
Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de weersomstandigheden in jouw regio de keuze voor een tuinafscheiding kunnen beïnvloeden. In gebieden met veel regen kan een onderhoudsvriendelijke optie zoals composiet of beton een betere keuze zijn. In drogere klimaten kan hout een aantrekkelijke optie zijn, mits het goed wordt onderhouden.
Ook het design speelt uiteraard een rol bij je keuze. Voor veel mensen is een eenvoudige afscheiding die het perceel afbakent voldoende. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige draadafsluiting. Maar sommige mensen kiezen ervoor om van hun afscheiding een heuse blikvanger te maken. In dit geval zijn hekwerk of steenkorven een goede optie.
Houten of composiet tuinschermen kunnen ook heel eenvoudig ogen, maar hier zijn tegenwoordig heel veel verschillende designs mogelijk. Zelfs betonnen afsluitingen kunnen tegenwoordig esthetisch heel mooi ogen, dankzij heel creatieve designs.
Het is ook mogelijk om je tuinafscheiding te personaliseren met decoratieve elementen zoals verlichting of klimplanten. Dit kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook de functionaliteit van de afscheiding verhogen door bijvoorbeeld extra privacy of sfeer te creëren.
Privacy is ook een heel belangrijk aandachtspunt bij het plaatsing van een tuinafscheiding. Hecht je helemaal geen belang aan voldoende privacy, dan heb je de keuze uit een brede waaier aan afsluitingen. Maar is privacy wel belangrijk, dan komen bepaalde type afscheidingen niet meer in aanmerking. Het gaat dan bijvoorbeeld om draadafsluitingen.
Ook de hoogte van de tuinafscheiding speelt een rol. Een bepaald type tuinafscheiding kan misschien wel ondoorzichtig zijn, maar moet dan wel hoog genoeg zijn om pottenkijkers weg te houden. Dit is met name belangrijk bij haagplanten. Informeer je dus op voorhand goed over hoe hoog je haagplanten zullen worden.
Andere type tuinafscheidingen, zoals houten tuinschermen of steenkorven, kunnen in principe zo hoog gemaakt worden zoals je zelf wil.
Naast de fysieke hoogte van de afscheiding, kan ook de dichtheid van het materiaal een rol spelen in het bieden van privacy. Materialen zoals hout en beton bieden van nature meer privacy dan draadafsluitingen, maar kunnen ook worden gecombineerd met andere elementen zoals klimplanten om de privacy verder te verhogen.
Tot slot speelt ook de prijs een rol in het beslissingsproces. Alle tuinafscheidingen zijn immers eenvoudig te rangschikken van goedkoop naar duur. Zeker bij grote tuinen kan een klein verschil in prijs per lopende meter al meteen een groot verschil maken in de uiteindelijke kostprijs.
Haagplanten en draadafsluitingen behoren tot de goedkoopste types tuinafscheidingen. Ook sommige houten tuinschermen kunnen nog redelijk goedkoop zijn.
Steenkorven en houten tuinafsluitingen uit tropisch hardhout behoren dan weer tot de duurste types tuinafscheidingen. Verderop in dit artikel overlopen we de prijs van elk type tuinafscheiding.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de installatiekosten. Sommige types tuinafscheidingen zijn eenvoudiger zelf te plaatsen, terwijl andere mogelijk professionele installatie vereisen, wat de totale kosten kan verhogen. Het is verstandig om offertes aan te vragen voor zowel de materialen als de installatie om een volledig beeld van de kosten te krijgen.
Nu je weet wat belangrijk is bij het kiezen van een tuinafscheiding, is het tijd om alle soorten afsluitingen te overlopen. Dit zijn in ons land de meest voorkomende soorten tuinafscheiding.
Naast de traditionele opties zijn er ook innovatieve oplossingen beschikbaar, zoals groene muren of verticale tuinen, die niet alleen privacy bieden maar ook bijdragen aan de biodiversiteit en esthetiek van je tuin. Deze moderne oplossingen zijn ideaal voor stedelijke omgevingen waar ruimte beperkt is.
Er is in ons land niet naast de klassieke draadafsluiting te kijken. Ze bieden dan ook vele voordelen. Ze zijn heel goedkoop, heel licht, en bovendien makkelijk te plaatsen. Hoewel ze heel eenvoudig lijken, heb je toch de keuze uit enkele designs. Zo kan je ook kiezen voor een draadafsluiting met een bovenbuis voor extra stevigheid, of voor een draadafsluiting met een betonplaat onderaan.
Wil je het graag iets steviger, dan kan je ook kiezen voor draadpanelen. Deze zien eruit als draadafsluitingen, maar zijn niet te vervormen. Ze zijn met andere woorden zeer stevig en doorgaans iets hoger, waardoor ze vaak gebruikt worden voor het beveiligen van bedrijventerreinen, treinsporen en luchthavens.
Een draadafsluiting biedt dus vele voordelen, zeker indien je gewoon je perceel wil afbakenen zonder meer. Dit type afscheiding heeft echter ook twee belangrijke nadelen. Zo zijn de klassieke draadafsluitingen niet heel stevig, en kunnen ze makkelijk doorbuigen. Bovendien bieden ze helemaal geen privacy. Aan dit laatste nadeel is wel een mouw te passen, bijvoorbeeld door de draadafsluiting te voorzien van lamellen, of door je afsluiting te laten begroeien met klimplanten.
Een bijkomend voordeel van draadafsluitingen is dat ze relatief eenvoudig te repareren zijn. Mocht er een deel beschadigd raken, dan kan dit vaak snel en goedkoop worden vervangen zonder dat de hele structuur hoeft te worden vernieuwd. Dit maakt draadafsluitingen een duurzame keuze voor veel huiseigenaren.
Interesse in het plaatsen van een draadafsluiting? Ontdek de mogelijkheden!
Houten tuinschermen zijn een echte klassieker. Ook hier spelen de vele voordelen een grote rol in de hoge populariteit. Zo heeft hout uiteraard een natuurlijke uitstraling, wat perfect past in de tuin.
Bovendien kan je qua design ook nog eens kiezen uit verschillende houtsoorten. Je kan kiezen voor goedkoper Europees hout dat vooraf wordt behandeld tegen vocht en insecten. Maar je kan ook iets dieper in de geldbeugel tasten, en kiezen voor tuinschermen in tropisch hardhout, zoals bankirai of padouk. Deze houtsoorten hebben een hele mooie uitstraling met een exotische look, en zijn bovendien uitstekend bestand tegen vocht en insecten. In principe moeten ze zelfs niet worden voorbehandeld.
Met hout kan je dus alle kanten op. Hout is makkelijk te bewerken, en bovendien makkelijk te schilderen in de kleur die je wil. Ook populair tegenwoordig zijn houtsoorten met patronen.
Klassieke houtschermen zijn ondoorzichtbaar, en bieden dus veel privacy en bescherming tegen de wind. Je kan echter ook kiezen voor gevlochten tuinschermen, die gemaakt worden van gevlochten wilgentakken. Deze bieden iets minder privacy, maar hebben wel een charmante look.
Een ander voordeel van houten tuinschermen is dat ze relatief eenvoudig te installeren zijn, zelfs voor de doe-het-zelver. Met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kan je zelf een prachtige houten afscheiding creëren die perfect aansluit bij de stijl van je tuin.
Meer weten over houten afsluitingen? Ontdek de mogelijkheden en voordelen!
Wie helemaal geen risico wil lopen op houtrot of vochtproblemen met hout, die kan kiezen voor composiet tuinschermen als alternatief. Composiet tuinschermen bieden eigenlijk alle voordelen van hout, maar hebben daarnaast als voordeel dat ze makkelijk te onderhouden zijn, zeer stevig zijn, en bovendien bestand zijn tegen vocht. Ook heb je met composiet tuinschermen helemaal geen last van houtrot.
Net zoals bij houten tuinschermen heb je ook bij composiet tuinschermen veel mogelijkheden op vlak van design. Je kan composiet tuinschermen verkrijgen in verschillende RAL-kleuren, en ook op vlak van patronen zijn er veel mogelijkheden. Zo zijn er zelfs tuinschermen beschikbaar in hout-motief, zodat het toch lijkt alsof je houten tuinschermen hebt.
Composiet tuinafscheidingen zijn wel iets duurder dan de houten varianten, zeker indien je vergelijkt met de goedkopere houtsoorten.
Een bijkomend voordeel van composiet is dat het een milieuvriendelijker alternatief kan zijn, afhankelijk van de gebruikte materialen. Veel composietproducten worden gemaakt van gerecyclede materialen, wat bijdraagt aan een duurzamere keuze voor je tuin.
Meer weten over composiet tuinschermen? Ontdek de mogelijkheden en voordelen!
Betonnen afsluitingen hebben bij veel mensen nog steeds een oubollig imago, maar dat beeld dateert van vele jaren geleden. Tegenwoordig kunnen betonnen afsluitingen er best heel mooi uitzien. Met de nieuwste betonnen panelen kan je je afsluiting er zelfs laten uitzien zoals hout of gestapelde stenen.
Daarnaast heeft een betonnen tuinafscheiding natuurlijk enkele interessante voordelen. Het is heel sterk, is volledig winddicht, en biedt voldoende privacy. Bovendien heb je er heel weinig onderhoud aan.
Een ander voordeel van beton is de duurzaamheid. Een goed geplaatste betonnen afsluiting kan tientallen jaren meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze op de lange termijn, ondanks de hogere initiële kosten.
Meer weten over betonnen afsluitingen? Ontdek de mogelijkheden en voordelen!
Steenkorven zijn een heel modern ogend type afscheiding. Ze zijn de laatste jaren zeer populair geworden, en worden voornamelijk geplaatst bij eigentijdse woningen.
Steenkorven bestaan uit een geraamte van gaasdraad, die wordt opgevuld met een materiaal naar keuze. Meestal is dit natuursteen, maar ook andere materialen zijn mogelijk.
Qua afmetingen heb je in principe veel vrijheid. Je kan steenkorven zo hoog en zo breed mogelijk maken als je zelf wil. Wel moet je rekening houden met het gewicht. Zeker indien je de korven opvult met stenen, kan de hele constructie zeer zwaar worden, waardoor je een extra stevige ondergrond nodig hebt.
Steenkorven hebben als voordeel dat ze heel modern ogen. Bovendien is het een heel stevig type afscheiding, dat helemaal geen onderhoud nodig heeft. Het kan makkelijk een heel leven lang meegaan.
Het enige nadeel van steenkorven is de dure prijs.
Een bijkomend voordeel van steenkorven is dat ze een uitstekende geluidsisolatie bieden. Dit kan vooral nuttig zijn in stedelijke gebieden of langs drukke wegen, waar geluidsoverlast een probleem kan zijn. De stenen in de korven absorberen geluid, waardoor je tuin een rustigere plek wordt.
Meer weten over steenkorven? Ontdek de mogelijkheden en voordelen!
Tot slot kan je natuurlijk ook nog kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding. Het aanbrengen van haagplanten is heel goedkoop, en heeft bovendien een heel natuurlijk en charmant karakter. Je hebt de keuze uit verschillende soorten haagplanten, zoals de taxushaag, de ligusterhaag en de beukenhaag. De keuze voor het type haagplant is belangrijk, want hun eigenschappen kunnen sterk verschillen. Sommige haagplanten worden immers niet hoog genoeg om privacy te bieden. Anderen verliezen dan weer hun bladeren in de winter, waardoor je ook dan je privacy verliest.
Ook moet je kijken naar het onderhoud van je haagplanten. Sommige planten hebben immers meer onderhoud nodig dan anderen. Let ook op de bodemsamenstelling, want er zijn haagplanten die een speciaal type bodem nodig hebben. Denk ook aan zon en schaduw.
Een ander voordeel van natuurlijke afscheidingen is dat ze bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin. Haagplanten kunnen een habitat bieden voor vogels en insecten, wat je tuin levendiger en ecologisch waardevoller maakt. Bovendien kunnen ze helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.
Vergelijk hier alle mogelijke soorten haagplanten!
Ben je op zoek naar een tuinafscheiding? Dan speelt prijs ongetwijfeld een rol in de beslissing. Alle types afscheiding die in dit artikel besproken werden, kunnen makkelijk worden gerangschikt van goedkoop naar duur.
Bij de goedkoopste types tuinafscheiding horen de draadafsluiting, de haagplanten en de kastanje treillage. De duurste soorten afscheiding zijn sommige types houten tuinschermen en de steenkorven.
Naast de initiële kosten is het ook belangrijk om rekening te houden met de levensduur en onderhoudskosten van de verschillende types tuinafscheidingen. Een goedkopere optie kan op de lange termijn duurder uitvallen als er regelmatig onderhoud of vervanging nodig is. Het is dus verstandig om een totaalbeeld van de kosten te krijgen voordat je een beslissing neemt.
Type omheining | Prijs per lopende meter |
---|---|
Houten afsluiting | Vanaf +/- 25€ (hoogte: 180cm) |
Kastanje Treillage | Vanaf +/- 10€ (hoogte: 100cm) |
Composiet tuinschermen | Vanaf +/- 50€ (hoogte: 180cm) |
Draadafsluiting | Vanaf +/- 10€ (hoogte: 100cm) |
Haagplanten | Vanaf +/- 5€ |
Betonnen afsluiting | Vanaf +/- 30€ (hoogte: 180cm) |
Steenkorven | Vanaf +/- 150€ (hoogte: 100cm) |
Hekwerk | Vanaf +/- 30€ (hoogte: 100cm) |
Ben je benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een tuinafscheiding? Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in de buurt. Zij leggen je één voor één een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken. In sommige gevallen kan je zelfs tot 35% besparen op je eindfactuur.
Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.