×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinafsluiting

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen van een professionele firma? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes aan in één klap. Wij zoeken op basis van jouw gegevens de beste firma’s op, en zij sturen je elk een gratis offerte op maat door. Je kan rustig de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting. Je bent volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte firma verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

afsluiting-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ligusterhaag plaatsen als afsluiting: Voordelen en onderhoud?

Wil je graag een haagplant plaatsen als tuinafsluiting? Dan heb je doorgaans de keuze uit een aantal planten die hiervoor in aanmerking komen. Eén van de meest populaire haagplanten is ongetwijfeld de liguster. Een ligusterhaag heeft namelijk heel wat interessante voordelen ten opzichte van andere haagplanten. Het is een veelzijdige en aantrekkelijke optie die perfect past bij zowel traditionele als moderne tuinen.

Geïnteresseerd in het planten van een ligusterhaag? Ontdek hier waarop je moet letten bij het planten van de haag, en hoe en wanneer je de haag moet snoeien. We bespreken ook de verschillende soorten ligusterhagen die beschikbaar zijn, evenals de beste praktijken voor het onderhouden van je haag. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze gids biedt waardevolle inzichten en tips om ervoor te zorgen dat je ligusterhaag er op zijn best uitziet.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen en nadelen van een ligusterhaag?

Een ligusterhaag heeft dus heel wat mooie troeven te bieden in vergelijking met andere haagplanten. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan de keuze voor een ligusterhaag. Hier zetten we alle voordelen en nadelen van een ligusterhaag op een rijtje. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste haag voor je tuin.

Voordelen van een ligusterhaag

Ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium) als natuurlijke tuinafsluiting © Shutterstock - De ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)

+ Een ligusterhaag heeft een zeer dichte structuur. Er zijn dus weinig open plekken in de haag, wat betekent dat je de nodige privacy geniet. Een dichte haag ziet er ook mooier en gezonder uit. Bovendien biedt de dichte structuur van de ligusterhaag ook bescherming tegen wind en geluid, waardoor het een uitstekende keuze is voor stedelijke en landelijke omgevingen.

+ Ook in de winter behoudt de ligusterhaag (deels) zijn blad. Niet alleen voordelig voor de privacy, maar zo blijft de haag ook in de winter voor beschutting tegen de wind zorgen. Dit maakt de ligusterhaag een uitstekende keuze voor tuinen die het hele jaar door een aantrekkelijke uitstraling moeten behouden.

+ Een ligusterhaag is vrij klein wanneer deze wordt aangeplant, maar groeit zeer snel. In een mum van tijd heb je dus een haag die voor privacy en beschutting zorgt. De snelle groei van de ligusterhaag betekent ook dat je snel kunt genieten van de voordelen van een volgroeide haag, zonder jarenlang te hoeven wachten.

+ Een ligusterhaag kan op zowat alle bodems groeien. Bovendien is de liguster ook geen moeilijke haagplant op vlak van zonlicht en schaduw. Dit maakt de ligusterhaag een veelzijdige optie die in bijna elke tuin kan worden geplant, ongeacht de specifieke omstandigheden.

+ Tot slot verspreidt een ligusterhaag ook een heerlijke geur wanneer ze in bloei staat. Dit voegt een extra dimensie toe aan je tuin, waardoor het een aangename plek wordt om tijd door te brengen. De geurige bloemen van de ligusterhaag trekken ook bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van je tuin.

Nadelen van een ligusterhaag

Een ligusterhaag is een snelle groeier. Dit betekent ook dat de haag regelmatig gesnoeid moet worden. Reken op 3 à 4 keer per jaar. Meer over het snoeien van een ligusterhaag ontdek je verderop in dit artikel. Hoewel het snoeien van een ligusterhaag wat werk kan vergen, is het een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je haag er op zijn best uitziet.

Hoewel de ligusterhaag een stevige haagplant is, is de plant toch gevoelig voor ziektes en schimmels. Je vermijdt bovendien best contact met sproeistoffen zoals herbiciden. Het is belangrijk om regelmatig je ligusterhaag te inspecteren op tekenen van ziekte of plagen, zodat je snel kunt ingrijpen als dat nodig is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe afsluiting plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe tuinafsluiting!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een draadafsluiting, een houten schutting of steenkorven? Wie een afsluiting wil plaatsen, heeft enorm veel keuze. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen. Het vergelijken van offertes kan je helpen om de beste deal te vinden en ervoor te zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig is. Bovendien krijg je zo een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en prijzen op de markt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
tuinaannemers

aanvraag starten


Waarop letten bij het planten van een ligusterhaag?

Een ligusterhaag is dus een redelijk makkelijk haagplant. Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten bij het aanplanten van de ligusterhaag. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je haag goed groeit en er op zijn best uitziet.

De winter is de beste periode voor het planten van een ligusterhaag. Je plant best in de periode november tot half april. Dit is de ideale tijd om ervoor te zorgen dat je haag goed geworteld is voordat de warmere maanden aanbreken. Door je haag in de winter te planten, geef je de wortels de tijd om zich te vestigen en te groeien voordat de groei in de lente begint.

Bij het overlopen van de voordelen en nadelen meldden we al dat een ligusterhaag vrij goed overweg kan met zon en schaduw. Je hoeft dus weinig rekening te houden met zon en schaduw bij het aanplanten van de haag. Wel moet je erop letten dat de haag tijdens de groeifase voldoende zonlicht krijgt. Let er ook op dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels terechtkomt. Dit kan de groei van je haag belemmeren en ervoor zorgen dat de bladeren verbranden.

Ook wat bodemtypes betreft is de ligusterhaag dus een redelijk makkelijke haagplant. De ligusterhaag kan op zowat alle soorten bodems geplant worden. Wel geniet een pH-neutrale ondergrond de voorkeur. Dit zorgt ervoor dat je haag de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.

Bij het planten maak je een sleuf, die je vervolgens vult met compost of mest. Dit zijn natuurlijke voedingsstoffen die je haagplant helpen bij de eerste groeifase. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de sleuf diep genoeg is om de wortels van je haag te huisvesten en dat de compost of mest goed gemengd is met de bestaande grond.

Vooraleer je de plant in de grond steekt, is het interessant om deze eerst nog een uurtje te laten weken in water. Nadien kan je de planten in de grond steken, en ze vastzetten door extra potgrond in de sleuf toe te voegen. Dit helpt om de wortels te hydrateren en ervoor te zorgen dat ze goed contact maken met de grond.

Nadat de haagplant in de grond is gestoken, mag je zeker niet vergeten om voldoende water te geven. Zeker in het eerste jaar heeft een ligusterhaag voldoende water nodig. Het is belangrijk om je haag regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes, om ervoor te zorgen dat de wortels goed gehydrateerd blijven en de haag gezond blijft.

Het planten van een ligusterhaag in de tuin © Shutterstock - De ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)

Hoe en wanneer een ligusterhaag snoeien?

Een ligusterhaag is een snelle groeier, en moet dus regelmatig gesnoeid worden. Reken op 3 à 4 keer per jaar.

Een ligusterhaag is een snelle groeier. Dit betekent dat je regelmatig zal moeten snoeien. Reken op 3 à 4 keer per jaar. Hou er wel rekening mee dat je de bloei van de bloemen kan vertragen naarmate je frequenter snoeit. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het snoeien van je haag om de gewenste vorm te behouden en het laten bloeien van de bloemen voor een aantrekkelijke uitstraling.

Snoeien doe je steeds in de periode tussen mei en september. Na september snoei je best niet meer, aangezien de plant zich daarna onvoldoende kan herstellen voor de vrieskou die eraan komt. Door je haag in deze periode te snoeien, geef je de plant de tijd om te herstellen en te groeien voordat de winter begint.

Om de haag optimaal naar de zon te richten, is het verstandig om de onderkant iets breder te laten dan de bovenkant. Hierdoor hebben ook de onderste bladeren nog voldoende zonlicht. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je haag gelijkmatig groeit en er gezond uitziet.

Wanneer je snoeit, komen nieuwe bladeren in het zonlicht te staan. Om deze nieuwe bladeren geleidelijk aan te laten wennen aan de intensiteit van het zonlicht, is het interessant om niet te snoeien wanneer de zon fel schijnt. Dit helpt om te voorkomen dat de bladeren verbranden en ervoor te zorgen dat je haag er op zijn best uitziet.

Tot slot gebruik je best snoeimateriaal dat voldoende scherp is. Dit snijdt de takken mooi door, zonder dat ze abrupt afbreken. Het is belangrijk om je snoeimateriaal regelmatig te slijpen en schoon te maken om ervoor te zorgen dat het goed werkt en je haag er op zijn best uitziet.

Wat is de prijs van een ligusterhaag?

In vergelijking met sommige andere haagplanten is een ligusterhaag een redelijk goedkope haagplant. De prijs voor een ligusterhaag hangt ondermeer af van de hoogte van de struiken en van het aantal plantjes dat je plaatst. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je haag, zodat je een goed idee hebt van de kosten en ervoor kunt zorgen dat je binnen je budget blijft.

Voor plantjes met een hoogte van zo'n 40 centimeter betaal je gemiddeld zo'n 5 à 12 euro per lopende meter. Hier zitten de kosten voor eventuele plaatsing niet inbegrepen. Per meter kan je zo'n 5 à 6 plantjes plaatsen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende plantjes plant om een dichte en gezonde haag te creëren.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van haagplanten

Op zoek naar een specialist die je kan helpen bij het plaatsen van een tuinafsluiting? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten die actief zijn in jouw regio. Van elk van hen ontvang je een gratis offerte op maat. Ook kan je bij hen terecht voor vrijblijvend advies.

Alle offertes die je van hen ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


tuinaannemers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Tuinafsluitingen: het complete overzicht
Houten tuinafsluiting plaatsen
Offertes voor tuinafsluitingen